Blogia
El weblog de L'ESCURÇÓ NEGRE

Periodisme i actualitat

Algunes reflexions polítiques

Doble o res. Aquesta és l’aposta que va fer CiU per a la campanya electoral de les darreres eleccions al Parlament. Conscients que a la mínima possibilitat el tripartit es reeditaria, els think tanks de la coalició nacionalista van centrar la seva estratègia de campanya enfocada a la única sortida possible per aconseguir les seves aspiracions: la majoria absoluta. Es feia difícil pensar que el tripartit no sumaria 68 escons si CiU només assolia la majoria relativa, ja que la única sortida aritmètica alternativa a una d’aquestes dues opcions hauria estat una forta pujada del PP.  

M’explico. Calia arriscar, i l’estratègia agressiva i efectista –no tant com s’ha dit- de DVDs i notaris no buscava altra cosa que l’avantatge més gran possible respecte dels altres partits, sobretot del PSC. No valia una victòria simple, perquè això portaria CiU precisament on és ara, a l’oposició. Així que calia jugar fort. Tot té un per què. Doble o res. Però al final no va resultar ni una cosa ni l’altra perquè els convergents no han fracassat -48 escons avalen aquesta tesi-, però tampoc governen, la seva prioritat. Semblen haver entrat en una situació d’espiral que es pot repetir en futures ocasions. 

Pel que fa al tripartit, poca cosa se li pot objectar pel que fa a la legitimitat de la seva conformació. Són les regles del joc i cal respectar-les. Enlloc diu que la força més votada hagi de governar, per molt frustrant que sigui per qui ha guanyat. Ara bé, sorprèn la celeritat amb que s’ha posat d’acord les tres formacions d’esquerres: PSC, ERC I IC-V.  

Això fa sospitar alguna cosa, i per tant, permet recriminar-ne d’altres. El pacte és legítim fins a cert punt. Tots tres partits sustenten el seu acord en l’argument que plegats representen més de la meitat de la gent que va anar a votar. D’acord. Però totes tres formacions han hagut de cedir algunes contrapartides a canvi d’arribar a un consens per governar. És a dir, què deu pensar ara un votant d’Iniciativa que va donar suport als ecologistes perquè s’oposaven al 4art Cinturó? Ara aquest projecte ja s’ha tirat endavant. És només un exemple, però veieu per on vaig. Aquest hipotètic vot hagués recaigut igualment en aquest partit en cas d’haver-ho sabut abans?  

El que vinc a dir és que el problema de base és no haver anunciat amb antelació la intenció de reeditar el tripartit, perquè llavors possiblement hi hagués hagut una redistribució del vot i a hores d’ara el tripartit potser no representaria la major part de l’electorat català. Passa tres quarts del mateix amb l’equidistància de Carod-Rovira, que es va esfumar tan bon punt es van tancar les urnes. Sembla que la rivalitat històrica per apropiar-se l’exclusivitat del nacionalisme català continua, i velles traïcions no s’obliden. A banda, ERC ha sortit viva després dels vaivens del tripartit i Carod tindrà una segona oportunitat; la conselleria en cap i la vice-presidència són dues cares d’una mateixa moneda i deixen a les dues bandes satisfetes.

I per últim tenim Iniciativa, l’únic partit que ha pujat. Fixeu-vos si està malament la cosa que mantenir-se en un segon pla és beneficiós. Simplement amb això n’hi ha prou. Caldrà esperar com se’n surt ara en Saura amb Interior, una conselleria amb molt més desgast i més problemàtica que l’anterior. Una arma de doble tall vaja, el regalet de Montilla, qui ha anat repartint joc al seu gust tot i que el seu partit ha patit una davallada de les que fan època. Curiós com funciona la política. De tot això ara n’hem de dir Entesa Catalana de Progrés. 

Pel que fa al PP, poca cosa a dir. Piqué és molt Piqué, i si anés a les llistes d’un altre partit tindria molt a dir. El PP català té un electorat estable, sense grans moviments, i una política que es renova poc. Això es reflexa a les urnes, i aquest cas no ha estat una excepció. Finalment, la visita al notari de CiU no li ha passat factura perquè plegats tampoc haurien sumat pas aquests dos partits. 

Finalment hi ha Ciutadans, la revelació. Haurem d’esperar per veure si hi ha alguna cosa més que l’argument lingüístic darrera d’aquest nouvinguts al món de la política –els diputats, que no els ideòlegs. De moment, ja van circulant correus electrònics respecte d’un dels que trepitjaran el Parlament. Seran la mosca collonera de l’hemicicle català. I Arcadi Espada, un dels seus intel·lectuals fundadors que van llançar la pedra i han amagat la mà que sosté que “la sociedad política catalana, y en general el espacio institucional catalán, es monolingüe. A diferencia de la sociedad a secas, que es bilingüe". Doncs potser perquè aquesta societat política catalana i les institucions són monolingües que la societat a seques no és monolingüe però en l’altre sentit, ja m’enteneu.


NOTA: Aquells més observadors haureu pogut constatar que aquest més que prescindible blog s’ha cenyit a grans trets a la Llei electoral que controla l’ordre i la durada de les informacions polítiques en funció dels escons de cada partit, no fos cas... Tot i això, no hi estic gens d’acord, però s’ha de ser conseqüent; per què aquesta regulació només es duu a la pràctica a televisions i ràdios, i no pas a la premsa, on l’espai també es símbol s’estatus?

Nova onada al waterpolo

Nova onada al waterpolo

El moment de canvis que es viu en aquest esport, amb la pujada de nous talents i els acords amb televisió, pot fer que deixi de nedar a contracorrent

Sona el despertador. Són quarts de vuit del matí. En Xavi posa el peu a terra i fa el mateix que qualsevol persona de bon matí. Abans de sortir de casa, però, posa una tovallola, un banyador, roba de gimnàs, i tota la resta d’estris necessaris per fer esport, a la seva bossa. Ara ja sí, en Xavi està llest per anar cap a classe. Al voltant de les nou, arriba al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, on està cursant la diplomatura de Ciències Empresarials. Cap a ales 11, a mig matí, surt de classe per agafar el cotxe i atendre la seva següent obligació.

A grans trets, la rutina d’en Felipe és la mateixa que la d’en Xavi. Casualment, també acudeix al campus de Ciutadella, tot i que els estudis que està duent a terme són els de la llicenciatura d’Administració i Direcció d’Empreses. En el seu quefer diari, en Felipe també carrega amb la bossa a l’esquena, plena amb la mateixa indumentària que la d’en Xavi. Als voltants de les 12, també abandona la facultat i es dirigeix cap a la Barceloneta, el seu lloc de treball i alhora del que és la seva gran passió, compartida amb el seu bon amic Xavi.

Tota aquesta rutina diària no tindria res de diferent respecte de la d’altres milers d’estudiants universitaris si no fos per una raó de pes. Felipe Rocha Perrone, un noi de 19 anys cepat i que ronda el metre i 80 centrímetres d’alçada, i Xavier Garcia Gadea, un xicot que gairebé arriba als dos metres, més aviat prim i esquerrà, són, respectivament, el primer i segon classificats en la taula de golejadors de la Divisió d’Honor de la lliga nacional de waterpolo, el màxim nivell d’aquest esport que es pot practicar a l’estat espanyol.

A banda d’això, en Felipe va ser nomenat jugador més valuós de la passada Copa del Rei, que es va endur el seu equip, el CN Atlètic-Barceloneta, tot just fa un mes. Fins l’any passat compartia equip amb en Xavi, que enguany també ha canviat d’aires i ha marxat al CN Terrassa. Tots dos jugaven al club degà del waterpolo espanyol, el CN Barcelona, el vigent campió de lliga, on encara militen els seus respectius germans grans. Tots dos es van llançar per primer cop a una piscina als sis o set anys, i es van iniciar en la natació, l’escola per la que ha passat tot bon waterpolista i la manera típica de fer el salt.

Amb el temps, la UE Horta, primer club d’en Xavi, en veure que creixia molt, el va fer jugar a waterpolo. Va ser aleshores quan el va anar a buscar el club de l’Escullera per fitxar-lo, esquadra amb la que ha guanyat dues lligues i un Trofeu LEN, l’equivalent a la Copa de la UEFA futbolística. El cas d’en Felipe és força diferent. Ell, com el seu germà Kiko, té la doble nacionalitat brasilera i espanyola; va començar al Guaranaba de Brasil, per passar després al Botafogo. Va ser en Kiko el pioner que li va aplanar el camí per anar a jugar també al CN Barcelona, al seu costat.

Això no és tot, i és que el jugador egarenc ja compta amb una cinquantena d’internacionalitats amb Espanya a les seves esquenes, i ha participat en uns Jocs Olímpics –Atenes’04– i dos Mundials –Barcelona’03 i Montreal’05. En Felipe, per la seva banda, va ser internacional per primer cop l’any 2001, com en Xavi, però amb Brasil, selecció amb la qual va acudir als mundials de Barcelona. El debut amb Espanya el va fer l’estiu passat a Montreal. Així doncs, per que practiquen waterpolo, i no futbol o bàsquet, és el motiu pel que passen inadvertits, per exemple, al bar de la seva facultat.

En opinió d’en Xavi, “hi ha alguns esports que estan supravalorats. Tampoc pretenem això, però la dedicació d’uns i altres és diferent. Tampoc és l’esforç més dur del món, però entre els esports d’equip sí que potser és el més dur, perquè jugues en un medi –l’aquàtic– que no és el teu i requereix més hores extra d’entrenament”. Efectivament, la rutina d’entrenaments és poca cosa menys que espartana: “entrenem de 12 fins a dos quarts de tres. Per la tarda fas el que pots, perquè cap a les set o les vuit, depenent del dia, tornes a entrenar, fins a les 10 de la nit. Arribes molt cansat a casa. Menys dimecres, tots els dies fem dobles sessions, i els dissabtes partit. De vegades, fins i tot també juguem entre setmana”, comenta en Felipe.
 
Com afirma el jugador del Barceloneta, “el waterpolo no és un esport valorat. Espanya ho ha guanyat tot”, i malgrat això no s’aconsegueix arribar a la gent. “El problema és que és un joc difícil d’entendre perquè no es veu el que passa sota l’aigua. Per això no enganxa. És un esport que només surt a la llum quan hi ha olimpíades o mundials. Per la resta, no existeix”, afegeix en Xavi.

En la mateixa línia es manifesta Pere Robert, president de la divisió de waterpolo de la Reial Federació Espanyola de Natació (RFEN) i delegat de la selecció. Robert, que va ser 345 vegades internacional i ha participat en tres Jocs Olímpics com a jugador durant la dècada dels 80, i en quatre més com a delegat, sosté que “és molt difícil vendre el nostre esport, però hem de buscar situacions favorables al waterpolo: enviar informació a la premsa, buscar fórmules que facin les competicions més atractives,” i un llarg etcètera.

La RFEN és el màxim òrgan a l’hora d’organitzar totes les competicions –calendaris, sancions, etc– i de gestionar la selecció nacional. Per pactar aquests calendaris i no perjudicar ningú, els clubs hi tenen un representant. Però actualment, tal com matisa Robert, “el waterpolo ha crescut i hi ha un pastís maco que els clubs volen aprofitar”. És per aquest motiu que en l’actual temporada s’ha constituït l’Associació de Clubs de Waterpolo (WPA). La WPA està formada pels 12 clubs que integren la Divisió d’Honor, la qual cosa implica el suport dels 135.000 socis que tenen entre tots, i compta amb el reconeixement de la pròpia RFEN, del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i del Consejo Superior de Deportes (CSD).

La WPA està presidida per Alfons Cànovas, que alhora és vicepresident de l’Associació Mundial de Clubs i vicepresident de l’Atlètic–Barceloneta, el club d’en Felipe. Cànovas reconeix que “fa molts anys que es portava en ment aquesta idea, i després de dos intents anteriors que no van reeixir, els clubs ens hem posat d’acord”. Els objectius que pretén aconseguir la WPA són “protegir els interessos dels clubs, és a dir, tenir molt més pes en els decisions que es prenen; gestionar amb la RFEN la lliga nacional i fer-hi sentir la nostra veu, ja que volem gestionar allò que generem –jugadors, la lliga, entrenadors i infraestructures”.

Com matisa Cànovas, “la nostra funció és diferent, ja que fem una promoció d’elit”, mentre que la RFEN “treballa a tots els nivells”. No obstant, Pere Robert veu amb bons ulls l’aparició de l’Associació de Clubs, i considera “normal que s’organitzin amb l’objectiu de promocionar el nostre esport i de buscar recursos que no siguin només el finançament que prové de la massa social dels clubs”. Uns recursos, que, per exemple, poden ser els espònsors, un dels punts febles del waterpolo. El president de la WPA té molt clar que els patrocinadors que els equips han pogut aconseguir en aquests anys són “per caritat o amiguisme”, i apunta que la clau per canviar la dinàmica actual és que “aquest espònsor vegi rendibilitzada la seva despesa econòmica”.

Però per tal que això sigui possible, s’ha de solventar el gran taló d’Aquiles del polo aquàtic: la presència als mitjans de comunicació. Com apunten en Xavi i en Felipe, “es tracta d’un esport difícil d’entendre pels profans, i això el fa poc mediàtic”. Tot i aquesta circumstància, el màxim responsable de waterpolo de la RFEN reconeix que, conjuntament amb la WPA, “hem anat de bracet a diversos llocs per buscar solucions als dos problemes pendents del waterpolo espanyol: els recursos econòmics i la repercussió als mitjans”. “Volem tot allò que fem se sàpiga; si no es reflexa mediàticament, no existeix. Intentem canviar aquesta dinàmica, però costa”, afegeix Cànovas.

Efectivament, costa. Jordi Payà és el gerent del Club Natació Catalunya, un dels clubs “de tota la vida”, i va viure en primera persona l’època daurada de la selecció espanyola. Entre altres títols, va guanyar l’or als Jocs Olímpics d’Atlanta’96. Payà creu que “no tenim mercat dins del mon de l’esport i, per tant, no pots vendre una cosa que no té mercat. Una possibilitat seria que dels nous canals de la TDT, algun apostés pel waterpolo”, ja que considera que “és la única manera d’arribar al públic”, tot i que “és un esport mediàticament difícil; a sota aigua no veus res i calen moltes càmeres per veure tot el joc. Això és car”.

Un dels llocs on WPA i RFEN han anat per vendre el waterpolo ha estat la Televisió de Catalunya. No obstant, les negociacions “van ser un fracàs absolut” en paraules de Pere Robert, perquè “no van acceptar la nostra proposta, que era molt bona. Incloïa l’exclusivitat dels partits de competició europea dels clubs catalans”, entre altres coses. On sí s’ha aconseguit una important millora és amb Televisió Espanyola. L’ens públic emet un resum setmanal de la jornada de lliga, de sis minuts i mig de durada i produït per la pròpia associació, que es nodreix dels 9 mil euros que cada club aporta. A més, fins la data, TVE ha emès un total de 16 partits, xifra rècord per aquest esport. Actualment, a la WPA “estem en converses amb Localia, Recoletos i Telemadrid”.

Part d’aquests 9 mil euros que paguen els clubs es destinen a publicitat. En paraules de Pere Robert, “els clubs no havien fet res en premsa fins fa cinc anys, quan comencen a intentar difondre aquest esport. Ara s’adonen que han de promocionar el waterpolo als mitjans de comunicació i destinen un percentatge del seu pressupost al seu gabinet de premsa”. En la mateixa línia es manifesta el president de la WPA, qui sosté que “és molt important destinar diners a la repercussió de l’esport”.

Presència als mitjans i la promoció de l’esport. Aquests són els dos punts febles del waterpolo i eix central de l’acció de l’Associació de Clubs. Malgrat els esforços fets en aquest sentit, la WPA va trobar un entrebanc en unes dures declaracions de Gabi Hernández, jugador de l’Atlètic –Barceloneta i de la selecció nacional, en què, per dir-ho d’una manera suau, es mostrava escèptic sobre la utilitat de l’associació. Declaracions qualificades de “desafortunades” per Cànovas, en tant que “no ajuden gens el waterpolo; entenc que després de sis mesos puguis dir que la WPA no és el que esperaves, però no fer-ho el dia després de la presentació”.

Un cop passat aquest marge de temps, els balanç que en fan les parts implicades és força positiu. Tot i que Jordi Payà afirma ser “pessimista, però la WPA em pot fer canviar d’opinió”, en Felipe Perrone és del parer que “el canvi que veig amb la WPA és que hi ha més partits televisats”. “S’ha notat un esforç, però s’ha de professionalitzar molt més tot plegat”, afegeix en Xavi. Alfons Cànovas valora que “fins ara ho estem fent bé”, ja que “hem elevat uns objectius mediàtics dels quals estàvem per sota, i és molt important aquesta repercussió”.

Per la seva part el seleccionador espanyol, Rafa Aguilar, sosté que la creació de l’Associació de Clubs “és un primer pas” per fer créixer el waterpolo. “Hem de moure els mecanismes per donar-nos a conèixer. Hi ha accions encaminades a millorar-ho”, i agrega que “estem en el bon camí”. No només el sorgiment de la WPA és un símptoma que el waterpolo està en un moment de canvi. Aguilar, anterior entrenador del CN Terrassa, simbolitza part d’aquest tornar a començar en un esport que s’ha hagut d’anar reinventant constantment per raons de supervivència.

Dimarts passat, dia 21 de febrer. Piscina de la Nova Escullera, especialment construïda per albergar el mundial de Barcelona’03. Dos quarts de nou del vespre. Es disputa el partit més interessant de la jornada, un CN Barcelona – CN Terrassa, 2on contra 3er de la classificació. En unes instal·lacions magnífiques, comença el partit. En Xavi disputa l’esprint inicial per la possessió de pilota i el guanya.

A la grada, però, amb prou feines es supera el centenar de persones, i a jutjar per les reaccions, es tracta de les nòvies, familiars i amics dels jugadors, a banda de la gent del waterpolo, és a dir, altres jugadors i entrenadors. El partit és ràpid, vibrant i amb gols. Guillermo Molina decideix el matx en favor dels cenebistes amb un xut a falta d’un segon per a la conclusió. Ha estat una falta directa des dels cinc metres. És el 12 a 11 definitiu.

Molina no hagués pogut xutar directament a porteria si no arriba a ser per la implantació, a nivell internacional, de les noves regles aquesta temporada. I és que abans la distància mínima per servir directament una penalització eren els set metres. Actualment, els quarts s’han allargat fins als vuit minuts en lloc dels set anteriors; la possessió s’ha escurçat cinc segons –de 35 a 30–; i no hi ha córner en cas que un defensor toqui la pilota. Tot orientat en gran mesura, precisament, a “intentar fer el waterpolo més atractiu, televisiu”, al gran públic per arreglar el seu escàs arrelament mediàtic, apunta el gerent del “Cata”.

Una nova reglamentació que, malgrat que “en un principi tothom estava espantat per la nova dinàmica que comporta”, valora Cànovas, “s’ha anat assentant i fa el waterpolo més dinàmic; les normes són encertades perquè s’ha guanyat en velocitat”. En Felipe també és de la opinió que el ara el waterpolo “és més dinàmic i atractiu per la gent; més vistós”. “T’has d’adaptar a tot”, es resigna en Xavi. “Les noves regles beneficien a uns i perjudiquen a altres”, i això que ell és un jugador dels considerats “nedadors”. “Tot sigui per tal que el waterpolo creixi. Això ha fet canviar els entrenaments”.

En la mateixa línia que el jugador esquerrà es manifesta Pere Robert: “El joc és més viu, ràpid i atractiu. A més, físicament és molt més exigent. Tot i això, “les regles són positives, però encara hi ha clubs que no s’hi ha adaptat”. Per aquest motiu, Rafa Aguilar considera que el allò que les noves regles poden aportar “encara s’ha de veure. Amb la Copa del Món d’aquest estiu” ja es podrà fer una valoració. El seleccionador ha seguit el partit ben atent des de la grada i xerra amb els seus col·legues.

Aguilar va ser nomenat entrenador de l’equip nacional el gener de 2005, mig any després dels Jocs Olímpics d’Atenes. Ell mateix afirma que en aquell moment hi va haver “el sentiment que una generació s’havia esgotat i que s’havia de començar de nou”. I és que el millor equip de la història de l’esport espanyol va arribar a la fi del seu cicle. Una selecció espanyola que en el període de 10 anys –de 1991 a 2001– va aconseguir 3 medalles d’or i 3 de plata entre Mundials i Jocs Olímpics. La darrera d’elles va arribar quan ningú donava res per l’equip, després que el considerat unànimement millor jugador de la història, el mític Manel Estiarte, es retirés a Sydney’2000.

I quins són els motius perquè Espanya aconseguís arribar a quatre finals mundialistes consecutives? Jordi Payà, integrant d’aquell fantàstic equip, ho té ben clar: “Si hi ha alguna cosa semblant a un miracle, és el que ha fet Espanya en waterpolo. Hi va haver una generació fantàstica”. Per això s’ha de tenir clar, com adverteix Rafa Aguilar, que “repetir el que ha fet la generació anterior és molt complicat”. En Xavi opina que “va sortir una generació d’or. En el moment en que ells s’han anat retirant, hem baixat una miqueta el llistó”. En Felipe corregeix. “No és només això; és qüestió de cultura del waterpolo, perquè guanyem a països amb moltes més llicències que nosaltres”.

A en Rafa Aguilar li ha tocat liderar aquest canvi generacional. Un canvi generacional liderat per jugadors com en Xavi Garcia o en Felipe Perrone, que creuen “que el canvi està garantit”. En aquest mateixos termes s’expressa Aguilar, qui no dubta en assentir que “hi ha bons jugadors. Hem d’apostar pels joves; el DNI no ha de ser el criteri de selecció. Hi ha equip per estar lluitant amb els millors i d’aquí uns anys intentar lluitar per guanyar, perquè ara som un equip jove”.

Així mateix, Cànovas aclara que “ara estem en un cicle de canvi, on una generació s’ha acabat i ha de pujar gent jove amb molta qualitat. Se’ls hi ha de donar confiança per tal que assoleixin objectius més alts. Tal com vaticina Robert, “l’objectiu d’aquest equip que es va crear ara fa un any és aconseguir medalla als Jocs Olímpics de Pequín’08, però abans s’ha de tenir paciència. Com es va tenir anteriorment amb una fornada de jugadors que “vam allargar al màxim” pels bons resultats.

De moment, els resultats donen la raó als que recomanen esperar. I és que la selecció nacional, amb en Felipe i en Xavi a les seves files, va quedar cinquena al passat Campionat del Món de Montreal’05. Un resultat que per en Xavi “està molt be, perquè sabem de la importància que té després del canvi generacional”, tot i que es queixa que “per la premsa no és el mateix que guanyar”. En aquest sentit, Cànovas opina que “hem de seguir treballant i insistint per millorar aquest lloc”. Com apunta el seleccionador, “l’ambient del waterpolo ha entès que es necessita temps”, i es mostra “molt satisfet per l’ambient i pels resultats”, alhora que Payà admet que “la nova fornada m’ha sorprès gratament pels seus resultats”.

Amb, l’arribada de Rafa Aguilar, lògicament, hi ha hagut canvis, no només pel que fa a les cares, sinó també en els mètodes d’entrenament. En Xavi troba que la principal diferència respecte de l’anterior etapa, comandada per Joan Jané, és la manca d’una “rutina d’entrenaments molt marcada. L’ambient també és diferent; gent nova amb més motivació, a l’igual que l’entrenador”. En aquest ordre de coses, en Felipe valora positivament el “canvi en la manera d’entrenar. S’han aplicat noves tecnologies per millorar els moviments dins de l’aigua i corregir errors”.

Per aquest motiu, i per promocionar l’esport, fa poques dates es va celebrar el 2on Congrés del Waterpolo, cita en la qual les noves tecnologies van tenir un pes molt important. Pere Robert fa cinc cèntims d’alguns dels nous mètodes d’entrenament introduïts. “Hi ha jugadors que tenen el camp de visió més reduït que d’altres, i això es pot millorar amb una sèrie d’exercicis. També es pot quantificar la massa muscular ideal d’un porter i fer-lo arribar a aquests guarismes per tal que salti més, però sense que perdi reflexes i agilitat”. Com es pot veure, el waterpolo s’està modernitzant, tot i que, segons apunta Robert, encara queden partidaris, amb perdó, “del pit i collons”.

Robert dóna també altres raons per explicar l’èxit del waterpolo espanyol. “Hi ha hagut sempre grans equips, però no hi ha hagut mitjans. A partir de l’any 92, amb els Jocs Olímpics de Barcelona, es crea el Plan ADO, una assignació econòmica per als esportistes encara vigent i que “està a expenses dels resultats que obtinguis”, com recorda en Felipe. Unes dotacions que Robert considera “suficients”. Això va permetre a les generacions anteriors i a les actuals treballar amb tranquil·litat. Rafa Aguilar creu que l’ADO “no només ajuda, sinó que és la màxima assignació per als esportistes”.

El màxim responsable de l’àrea de waterpolo de la RFEN afegeix que “un altre factor clau és que es van concentrar tots els recursos a Barcelona; vol dir que hi havia jugadors, diners i infraestructures al mateix lloc”. Precisament la concentració geogràfica de la pràctica del waterpolo i “la dificultat de trobar la instal·lació on es practica”, segons Rafa Aguilar, són altres causes per que aquest esport no arreli. I és que per Jordi Payà “als col·legis no hi ha piscines i així és difícil arribar als nens”. El mèrit és doble si es té en compte que països on el waterpolo és l’esport nacional, com Hongria, “ens multipliquen per 100 els practicants”.

Les xifres són un dels punts calent amb què els responsables del waterpolo a Espanya han hagut de nedar a contracorrent. Pel que fa a la distribució de l’esport en el territori, els números canten per si sols. Com observen en Xavi i en Felipe, “el waterpolo és un esport poc diversificat. Gairebé tots els equips són catalans. Ara s’està arreglant una mica i ja hi ha equips d’Aragó, Madrid, Canàries, València, etc.”

Com apunta Robert, Catalunya i Madrid eren el focus de la pràctica waterpolística a Espanya, amb un 65% de les llicències federatives”. Actualment, aquesta tendència gairebé s’ha capgirat i la resta de comunitats compta amb el 51% dels practicants. “El waterpolo ha tingut una expansió molt potent a la resta d’Espanya. Les úniques assignatures pendents són Extremadura, La Rioja i Astúries. Ha estat un canvi espectacular”.

Efectivament, segons les estadístiques facilitades per la RFEN, Espanya compta en l’actualitat amb 10 mil practicants de waterpolo, xifra que dobla la de fa 10 anys enrere. El delegat de la selecció explica que “vam fer un canvi espectacular l’any 1998, després de guanyar el Mundial de Perth”. Per aquelles dates, la RFEN comptava amb unes 5 mil llicències i un total de 300 equips. Progressivament, aquests guarismes han anat en ascens fins a arribar a les 10 mil llicències abans esmentades, i als 572 equips censats. Un canvi espectacular, certament. Robert fins i tot no dóna crèdit, i afirma que “si m’arriben a dir fa vuit anys que estaríem on estem, hagués pensat que ni somiar-ho”.

Malgrat el creixent optimisme que regna en aquest sentit, com s’ha vist no tot va amb la corrent a favor. Durant els anys daurats, els clubs “no van saber rendibilitzar els èxits de la selecció. No van saber gestionar bé el que tenien ni donar a conèixer el que feien a la gent”, critica el dirigent de la WPA. Tal com raja. Aquest és una de les llacunes que explica per què els èxits de la selecció no s’han traslladat als clubs pel que fa a competicions europees.

En Xavi Garcia té molt clares les raons: La potentíssima lliga italiana es menja el mercat de jugadors foranis.“Gràcies als espònsors que tenen, paguen una quantitat de diners que aquí no és possible”, i afegeix que “cada setmana fan un partit en prime time, divendres a la nit”. En Felipe atribueix l’èxit dels clubs a Europa “als jugadors nacionals que tinguis. Amb la selecció guanyem i som superiors a Itàlia, però la seva lliga és més potent perquè tenen els millors estrangers, ja que guanyen el doble”.

Jordi Payà atorga aquest èxit italià a que “en el seu dia van saber diversificar l’esport dins el país, cosa molt important per les televisions. A més, tenien molts espònsors, degut a que una llei establia desgravacions fiscals a aquelles empreses que invertissin en clubs esportius”, però matisa que “ara estan passant una crisi molt gran i ha baixat el nivell esportiu, sobretot el de la selecció”.

Amb la salvetat del Trofeu LEN de fa dues temporades aconseguit pel CN Barcelona, amb en Xavi a les seves files, cal remuntar-se al 1995 per trobar més títols. En una temporada plena d’èxits, CN Catalunya i CN Barcelona van guanyar respectivament la seva primera Copa d’Europa i el primer Trofeu LEN. Dos més dos són quatre. Donant la raó a en Felipe, totes dues esquadres comptaven cadascuna amb dos dels millors estrangers del món – Milanovic i Gocanin els primers; Vujasinovic i Sostar els segons–, a banda de copar la base de la selecció espanyola. Al CN Catalunya també hi destacava Jordi Payà, tot i que avui dia, aquests èxits han quedat ben lluny, i la realitat del club de Gràcia és ben diferent.

Els problemes del “Cata” es van iniciar l’abril de 2004, amb un accident fortuït. Com rememora el seu gerent, “va caure una part del sostre de la piscina, unes biguetes que amenaçaven perill. Aleshores, l’Ajuntament i els Bombers van aconsellar tancar la instal·lació”. Les piscines Pau Negre daten del 1973 i són municipals. El CN Catalunya n’és el gestor i en té la concessió fins el 2025.

La caiguda de part del sostre “va propiciar que es rescatés un projecte del club de l’any 99 per remodelar tota la instal·lació; es crea una corrent d’opinió en el si del club que ens porta a pensar que, ja que s’havien d’invertir tants diners, valia la pena posar tota la instal·lació al dia. El projecte de remodelació i ampliació està aprovat però falten els diners per tirar-lo endavant, ja que ho ha d’afrontar el club”, recorda Payà, que afegeix que “el final està molt a prop, no podem esperar més”.

Malgrat això, abans de la caiguda del sostre la situació al CN Catalunya ja no era òptima. “Es van obrir instal·lacions al voltant, i les nostres es feien velles. Llavors molts socis van marxar i no podíem invertir tant en l’equip de waterpolo, que es nodreix de les quotes que aquests paguen. El 2002 ja vam anar reduint la despesa en aquests sentit”. Si el Catalunya comptava amb set mil socis l’any 2004, ara en té censats cinc mil. L’equip de waterpolo va tocar fons amb l’incident de la piscina, quan “es va decidir treure l’equip professional i renunciar a la primera divisió perquè era inviable econòmicament” si el club volia sobreviure. “Va ser molt dur. Els jugadors es van haver de buscar equip, i el sentiment de pena va ser molt gran”, es lamenta Jordi Payà.

El passat mes de desembre, el “Cata” es va trobar amb l’aigua al coll, moment en què “esportistes de renom del club, socis i treballadors van iniciar una cursa mediàtica demanant un bombolla d’oxigen i sol·licitant una mica de repercussió als mitjans”, per la falta de diners. Uns actes que sembla que han fet efecte. El gerent afirma que per ara “no hi ha la resposta definitiva, però sembla que anem ben encaminats. Últimament, les institucions s’han mullat i creiem que en les properes setmanes s’aconseguirà el finançament – sis milions d’euros– que el CN Catalunya necessita.

Per reclamar aquests ajuts, Jordi Payà reivindica que “des del club fem una tasca social. Per aquí han passat mils i mils de nens”. A més, el Catalunya  és “una institució amb història, fundada l’any 1931”, a banda d’afirmar que “hem guanyat molts títols en la raó primordial d’existència del club: la practica de la natació i el waterpolo”. Això tenint en compte que “en el nostre esport, la inversió és a fons perdut, no té retorn”. I tota aquesta feina perquè “tenim molta il·lusió en tornar el club al lloc on li pertoca, que no és on està ara”.

En aquest context, Payà opina que “ens hem de posar una creueta tots els ens estimem aquest esport i hem intentat fer alguna cosa, perquè no hem sabut, o no es pot, posar aquest esport al nivell que es mereix, tant mediàtic com d’influència en els nens, de fer-lo arribar al públic”. Pere Robert li dóna parcialment la raó al gerent del CN Catalunya en afirmar que “hi ha l’espina que, tot i que les coses han anat bé, no hem estat capaços de tenir recursos amb l’esforç que s’ha fet” encara que matisa que “les coses han anat rodades”. En canvi, en Xavi Garcia és del parer que “el millor encara està per venir”. Potser perquè ell, juntament amb en Felipe, simbolitzen el futur d’aquest esport.

Creació de la WPA, les noves regles, la nova fornada a la selecció i els acords amb televisió. Són alguns dels punts en què s’està treballant i que fan albergar esperances a totes les parts implicades, encara que pels jugadors “tots aquests canvis és massa d’hora per avaluar-los”. Com afirma Alfons Cànovas, “estem en un moment de canvi que requereix un nou impuls, que ha de venir donat pel canvi de reglamentació i pels esforços de la RFEN i els clubs per promocionar el waterpolo. Hem de tenir total confiança en els nous jugadors i donar-los temps”.

Rafa Aguilar li dóna la raó. Ell també manté que, no obstant haver “passat certa desil·lusió, estem en un moment d’agafar impuls perquè les inversions són raonables i surten jugadors”. Jugadors com en Xavi o en Felipe, que esperen, amb el temps que es reclama, que “tot vagi cap amunt i es vegi un canvi positiu”. De moment, “el nostre objectiu és, amb conjunció i experiència, lluitar de tu a tu amb Sèrbia i Hongria, els grans dominadors del waterpolo, a les olimpíades de Pekín’08”.

Saura es mostra convençut que l’acord per l’Estatut és imminent

L’acord entre els partits catalans i el Govern central per l’Estatut té data límit: l’1 de Febrer, dia en que es faran tots els possibles perquè les negociacions arribin a bon port. Així de rotund s’ha mostrat el conseller de Relacions Institucionals i Participació Ciutadana, Joan Saura, qui no ha dubtat en afirmar que “l’Estatut està en un bon camí; sóc optimista”. El conseller ha afegit que, malgrat que “el text del preàmbul és inacceptable, s’ha avançat molt. Tenim un bon Estatut a tocar”.

D’aquesta manera, Saura es desentén de l’ultimàtum llançat pel Congrés per tal que s’arribi a un pacte el més aviat possible i sosté que “el PSOE no malmetrà la possibilitat d’un bon acord per un o dos dies”. Tot i l’optimisme del líder d’Iniciativa per Catalunya- Els Verds, aquest ha assenyalat que encara “hi ha dues pedres, dos obstacles, que s’han d’apartar: el finançament i la definició de Catalunya coma nació” a l’articulat.

Així, en la roda de premsa celebrada a la Universitat Pompeu Fabra, Saura ha explicat l’acord de les forces polítiques per deixar per l’últim punt de la negociació la inclusió del terme “nació” al preàmbul. Una inclusió que està resultant polèmica i origen d’interpretacions errònies per part del Govern. Al respecte, el conseller ha volgut matisar que “nació no implica sobirania ni estat”, alhora que ha criticat l’actitud d’algun ministre, en tant que “si al senyor Bono li preguntés la diferència entre nació i nacionalitat històrica, tindria dificultats a explicar-m’ho”.

Aquesta no és la única queixa que ha expressat Saura, ja que al seu parer “ni el president del Govern ni el PSOE ni saben ni han dit quin model d’estat volen. Han de dir clarament que aposten per un model d’estat federal si és el que volen. Del que es tracta és d’avançar cap a un model d’estat”. Uns dubtes i un hermetisme que, segons el líder d’IC-V, entorpeixen la negociació.

Pel que fa a l’altre punt calent de l’estira i arronsa per l’Estatut, el del finançament, el conseller opina rotundament que “el que tenim és insuficient per arreglar certs problemes” i que el finançament s’ha d’adaptar als nous temps perquè “Catalunya ha canviat molt”. Per aquest motiu Saura troba inadequat el paper del ministre d’Economia, Pedro Solbes, qui “no juga net” a l’hora d’explicar el paper que tindria l’Agència Tributària catalana; l’agència recapta però envia els diners a Madrid. Aleshores Catalunya rep un tant per cent, “que és el que s’està negociant” perquè augmenti. Un tant per cert que es basa en un hipotètic principi de solidaritat que “no existeix”.

Per últim, Saura també ha tractat breument qüestions com el retorn dels papers de Salamanca, tot censurant aquells que critiquen que amb el retorn de part de l’arxiu s’ha trencat la unitat d’aquest,  perquè “qui la va trencar va ser Franco amb les armes”. En aquest sentit i també en relació a l’Estatut, el conseller s’ha mostrat molt disconforme amb l’actitud del Partit Popular, que “ha dit moltes mentides durant els últims 18 mesos” i “ha utilitzat Catalunya per erosionar el Govern de Zapatero”.

El Secretari de Presons, Albert Batlle, reconeix que les penitenciaries són velles i estan massa plenes

Les presons catalanes estan massificades i les instal·lacions no són les més adequades a causa de la seva precarietat. Això és el que es desprèn de les declaracions del Secretari de Presons de la Generalitat de Catalunya, Albert Batlle, fetes aquest matí en roda de premsa a la Universitat Pompeu Fabra. Batlle ha afirmat que “a Catalunya el problema augmenta perquè es tenen poques presons i les instal·lacions estan obsoletes.” En aquest sentit, ha declarat que “una de les prioritats és la millora de la salut de la gent que hi ha ingressada”.

Com a causa d’aquest problema, el Secretari ha apuntat que “totes les reformes del Codi Penal han endurit les penes”, cosa que fa que tot i que “Espanya no és més insegura que els països del nostre entorn, el percentatge de presos és més elevat”. I és que a Catalunya, un 0’14% de la població són reclusos. Per Batlle, el fet que s’endureixi el Codi Penal és pervers perquè responen (les reformes) a impactes mediàtics”. Aquesta pressió des dels mitjans de comunicació no ha ajudat, no obstant, a que la política penitenciària sigui coneguda perquè “han donat una imatge distorsionada a través dels tòpics”.

Solventar aquest problema es presenta com una tasca difícil, ja que Batlle s’ha queixat que “el 65% de les penes són superiors a 5 anys”. Així es fa difícil aplicar la obligació marcada per la Constitució Espanyola de “resocialitzar els presos”, perquè “fer polítiques de reinserció amb persones amb condemnes tant llargues és molt difícil”. Tot i això, el Secretari de Presons ha semblat contradir-se al destacar com un altre element que dificulta la reinserció el fet “d’estar molt bé a les presons”, la qual cosa contrasta amb les afirmacions anteriors sobre la precarietat de les instal·lacions.

El Secretari ha posat especial èmfasi en què “la política penitenciària no és una política de seguretat sinó social, de caràcter paliatiu del fracàs d’altres polítiques socials”, i ha insistit que des de la Generalitat “s’intenta que els centres penitenciaris funcionin com a centres educatius”, intentant així que “els presos puguin accedir al treball, encara que les condicions són molt precàries”.

Pel que fa a les polèmiques recurrents sobre la ubicació de les presons, Batlle sosté que “els llocs on hi ha centres penitenciaris són els més segurs”, a banda d’explicar la necessitat que les presons “han d’estar a Barcelona per garantir la funcionalitat”. Per últim, el Secretari de Presons ha deixat en l’aire una possible solució a la massificació als centres de reclusos; “el control electrònic pot ser una via d’accés al medi obert”, ha declarat.

Masllorens (CpC) manté que la crisi de govern no ha d’afectar l’Estatut

El diputat al Parlament pel Partit Socialista de Catalunya (PSC)- Ciutadans pel Canvi (Cpc) i ponent de l’Estatut, Álex Masllorens, ha manifestat aquesta tarda que la defensa del text a Madrid no corre perill. Masllorens s’ha mostrat ferm davant els dubtes generats arrel de la crisi de govern que s’ha encetat aquesta setmana, a causa dels canvis en les conselleries proposats pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

En una roda de premsa celebrada a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra, el ponent del text estatutari ha opinat que “aquesta setmana s’ha obert una crisi”. I és que les desavinences en el sí del tripartit han sortit a la llum arran de la filtració a la premsa dels canvis que el president Maragall pretén dur a terme en l’executiu català. En aquest sentit, cal assenyalar que el proper dos de novembre és la data fixada pel debat sobre el text al Congrés dels Diputats a Madrid. No obstant, Masllorens considera que “això no hauria d’afectar la unitat d’acció davant l’Estatut”.

Malgrat tot, Masllorens s’ha mostrat escèptic davant el fet que al Congrés es mantingui l’Estatut tal com ha arribat a Madrid. Al seu parer, “dins el Partit Socialista (PSOE) hi ha desequilibris”, ja que molts diputats “opinen que el text no és aprovable tot i les modificacions”.  Per a que això no passi, el ponent va explicar que més de 20 diputats al Parlament aniran a Madrid a defensar el tractat català. Amb tot, el diputat ha apuntat com a possible retallada la polèmica definició de Catalunya com a nació, però ha valorat que a Madrid no s’hauria de considerar això com un intent d’escissió, ja que “la població de Catalunya no es declara independent”.

En el cas que el Congrés aprovi l’Estatut, aquest s’ha de sotmetre a referèndum perquè el votin els ciutadans. Però abans, les forces polítiques catalanes l’han de revisar, de manera que “hi pot haver una reorientació dels partits que el van votar” abans de portar-lo al Congrés. Per Masllorens, “es pot donar que un dels partits recomani el vot negatiu a causa de les modificacions”.

Així, el diputat va assenyalar dos possibles escenaris en funció de com surti l’Estatut de Madrid. Si els quatre partits que el van votar segueixen promouen el “sí” en el referèndum tot i les possibles retallades, “no hi haurà crisi”. En cas contrari, “si els partits van dividits” i el resultat de la consulta popular és negatiu, el partit que promogui el “no” “sortiria reforçat”. D’aquesta manera, Masllorens va apuntar que el president Zapatero “té dues apostes dificilíssimes per ell”, com són l’etern problema del País Basc i que a Catalunya s’aprovi l’Estatut.

Les Olimpíades vistes des de l’aigua

Una imatge zenital del nedador Xavi Torres capbussant-se en competició als Jocs Paralímpics d’Atenes 2004, cosa que li va valer un subcampionat i un tercer lloc. A la banda esquerra de l’enquadrament, mentrestant, s’observen les cames ortopèdiques que l’habiliten per caminar i que ha deixat recolzades a la cadira de fora la piscina. Aquesta és la fotografia que ha obtingut el primer guardó en l’apartat d’esports al certamen internacional World Press Photo en l’edició de l’any 2004, feta per Bob Martin. La segona posició del concurs, també en la categoria d’esports, ha recaigut en Al Bello, gràcies a una instantània subaquàtica realitzada durant les proves de classificació nordamericanes per a la competició olímpica d’Atenes.

Però els esports no són l’única categoria de què consten els Premis World Press Photo. El concurs compta amb un total d’11 apartats. Entre alguns destaquen, a banda dels esports, els de natura, espectacles i conflictes bèl·lics, que engloben temes d’actualitat durant el 2004, com són la Guerra a l’Iraq, les arribades d’immigrants en pasteres, el tsunami al sud-est d’Àsia o les mateixes Olimpíades.

Els guardons, que premien anualment les millors fotografies periodístiques, han donat com a guanyadores 189 imatges. Aquestes estan actualment exposades al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins el diumenge 16 d’Octubre. Enguany, les 189 instantànies seleccionades han sortit d’unes 70.000 que un total de 4.600 fotoperiodistes han presentat a concurs. Entre aquests dos centenars de fotografies, el jurat compost per experts independents i renovat any rera any n’ha destacat dues en cada categoria.

Tot i que el concurs recorre cada any 80 ciutats de 40 països diferents, feia set anys que no aterrava a Barcelona perquè una exposició així “no és fàcil de portar”, segons argumenta Silvia Omedes, responsable de projectes de Photographic Social Vision. Aquesta entitat és afí a la política que promouen els premis World Press Photo, en el sentit que la funció del fotoperiodisme, apunta Omedes, és “posar de relleu la capacitat de la fotografia tant d’informar com d’emocionar”.

Per la responsable de projectes de Photographic Social Vision, és per aquest motiu que “aquesta exposició neix amb l’esperit contrari a la censura”, ja que un dels objectius reconeguts del periodisme fotogràfic és la denúncia social. En aquest sentit, Omedes manté que “els diaris necessiten fotografies d’una altra mena que les d’agència”, perquè “aquestes instantànies impedeixen la crítica”.

Reniu dubta que alguns dirigents del PSC vulguin tirar endavant l’Estatut

El conseller de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) Miquel Reniu ha expressat els seus dubtes que certs càrrecs del Partit Socialista de Catalunya (PSC) tinguin realment la voluntat d’elaborar “un bon Estatut per a Catalunya”. En el transcurs d’una roda de premsa celebrada a la Universitat Pompeu Fabra, Reniu ha mostrat la seva disconformitat amb l’actuació socialista durant el procés de negociació. El motiu principal és que considera que alguns alts càrrecs de l’executiva del PSC, com el ministre d’Indústria José Montilla i la vicepresidenta Manuela de Madre, “no es creuen allò que diuen sobre l’Estatut”.

En aquest sentit, el membre de la CCRTV sosté que això porta a un problema “molt greu”. I és que l’únic objectiu que persegueixen els socialistes, segons el conseller, és la consecució d’un tractat que satisfaci les expectatives del govern central i no pas les dels catalans. En definitiva, un Estatut que estigui d’acord amb les tesis dels socialistes espanyols i que no incomodi el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero..

El conseller va insistir que això pot portar a l’aprovació d’un text estatutari que “no fos bo, i subratllo tres vegades això”. Al parer de Reniu, seria millor que divendres no s’aprovés el text que no pas es tirés endavant un “seria un fracàs més gran que l’Estatut que s’aprovés no fos prou bo perquè frustraria les expectatives durant molt de temps, ja que una cosa així no s’elabora per canviar-la al cap de dos o tres anys”. D’aquesta manera, Reniu considera que “s’havia d’haver fet per part dels polítics un esforç per adaptar-se a resoldre els problemes dels ciutadans”, encara que això fos motiu de discrepàncies.

Així, manté que si és necessari, el tractat s’ha de sortir dels límits de la Constitució espanyola. Uns límits que segons Reniu el Govern hauria d’haver reformat sota un prisma federal, és a dir, “hauria de ser lògic que l’Estatut s’hagués fet, ara que el Govern és federalista, també sota una reforma de la Constitució en un sentit federal. Hauria donat un marge més ampli a l’Estatut i també serviria per resoldre el problema basc.”

Pel que fa al finançament, el punt principal de discrepàncies entre les forces polítiques catalanes, Reniu sosté que “hi ha un desequilibri molt gran entre el que es dona i el que es rep” i que la prova d’això és que “l’Estat encara no ha volgut publicar mai allò que prové de Catalunya”. La solució a aquest problema és ben clara pel conseller. “No pot ser que Catalunya visqui sense un finançament semblant al del País Basc, sempre dins de contribuir a la solidaritat territorial de l’Estat”, per tant “s’hauria de crear una agència tributària pròpia amb absoluta llibertat d’acció”

Sostres Compilation Vol. II

Sostres Compilation Vol. II Salvador Sostres, Avui, 31/7/05

Sense comentaris per part de l'autor, perquè m'encendria massa.

Farruquito
M'alegra que Farruquito, el ballador flamenc que va atropellar un home i va fugir deixant-lo mort, no hagi d'anar a la presó. És un horror que els genis vagin a la presó. M'irrita el flamenc, em posa nerviós la gent que crida i que es mou tant. Però Farruquito és un geni, venerat pels experts i celebrat pel públic en general. I és de país tercermundista posar els genis a la presó. La sentència del jutge, tal com diuen els familiars de la víctima, pot ser que no sigui justa amb els fets, però és justa amb la humanitat. ¿Això vol dir que penso que hi ha persones que no haurien d'estar subjectes a les exigències que observem els altres? Naturalment que sí, de la mateixa manera que ens aporten més del que aportem nosaltres. Una cosa és un assassí en sèrie, que l'has de detenir per molt que sigui un geni. Però aquests accidents, per lamentables que siguin, no és que no puguin privar de llibertat a Farruquito, sinó que no ens poden privar a nosaltres del seu art. Farruquito té un deute superior a qualsevol altre deute: un deute amb Déu, amb la creació, amb l'art. Siguem clars: al món hi ha persones i gent, exemplars únics i d'altres intercanviables, de la mateixa manera que jo escric i tu llegeixes, i que té més mèrit fer aquest article que tacar-lo amb la melmelada de l'esmorzar. Cada dia mor gent atropellada però no cada dia neix un geni. Segurament Miquel Àngel fou un pederasta considerable, i mereixia càstig, però molt més castigada hauria resultat la humanitat si avui no tinguéssim el David o la Capella Sixtina perquè l'haguessin tancat a la presó. Aquest no és un article en favor de Farruquito, sinó en favor dels interessos de la nostra espècie, que no es pot permetre tenir els seus genis, la seva elit empresonada: més important que el compliment de la llei és la necessitat d'evolució, que només la garanteixen els millors. Les normes dels iguals han de ser per als iguals: i els codis dels genis han de ser necessàriament uns altres si no volem acabar més d'hora que tard devorats tots plegats per l'estancament i la vulgaritat.

Nuestro tenista

Nuestro tenista Arrel de la victòria del tenista Rafa Nadal al torneig de Roland Garros, estem assistint a un bombardeig mediàtic constant. No ho critico: Nadal ha guanyat un torneig molt important. A més, la nostra societat necessita ídols a qui imitar i voler-s'hi assemblar, i si aquests es renoven constantment, molt millor. En aquest sentit, Rafa Nadal representa sang nova en el món del tenis i s'afegeix als Pedrosa, Alonso, Gasol i companyia com a abanderat de l'esport espanyol.

Ara bé, això només passa quan es guanya; un ídol de masses no pot perdre, sinó deixa de ser-ho. I és quan aquest ídol venç i té èxit que certs mitjans, com TVE i Antena 3, se l'apropien. "Nuestro tenista" o "el ídolo de todos los españoles" són frases habituals en presentar la informació i referir-se als vencedors. És cert que s'han de buscar sinònims per no repetir tota l'estona el cognom. Però trobo totalment inadequada aquesta apropiació pàtria que fan alguns periodistes.

Curiosament, aquests sinònims deixen de ser així i canvien quan el protagonista perd, especialment en el cas dels catalans. Així, per art de màgia, Pedrosa pot passar de ser "nuestro campeón" si guanya una cursa, a convertir-se en "el piloto catalán" si no puja al podi. Insisteixo. Tot i que trobo inadequada l'apropiació nacionalista dels esportistes, quan un fa una aposta, ha de ser conseqüent i mantenir-la tant si es guanya com si es perd. Molt em temo que a Wimbledon, Nadal passarà a ser "el tenista balear".

Té límits la llibertat d’expressió? (I)

Avui ha aparegut publicat al diari El País un anunci si més no ofensiu. Es tractava d’un advertiment de no vull saber quina associació d’aquestes que, fent gala del seu conservadorisme recalcitrant, insta la població espanyola a rebel•lar-se en contra de la recent aprovació del matrimoni homosexual. Els arguments esgrimits, els de sempre: la ruptura de l’ordre biològic natural, que els fills creixerien corromputs i malèvols, i bla,bla,bla.

Si la història de la humanitat no s’hagués caracteritzat per la voluntat de trencar barreres i anar més enllà, d’avançar i a adaptar-se als nous temps, encara estaríem en l’ època en què s’afirmava que la Terra era plana i que era el centre de l’univers. I qui opinés el contrari, a la foguera. Un lloc que pel que sembla, aquesta associació anacrònica en els seus postulats té reservat a Zapatero per heretge.

Té límits la llibertat d’expressió? (II)

No obstant, l’anunci al qual em refereixo a l’article anterior presenta un debat molt més de fons. És lícit publicar un anunci d’aquesta mena? S’ha de recordar que traspassa la barrera de la llibertat d’expressió, ja que els seus arguments anaven més enllà de les simples observacions i proferien gairebé insults. Es titllava els homosexuals de malalts i tarats, que posaven en perill l’espècie humana i el que ells consideren el seu funcionament “normal”.

En la meva opinió, no tot s’ha de mirar sota un prisma de rendibilitat econòmica. Per molts diners que guanyés El País amb la publicació d’aquest anunci, crec inadequat que es doni veu als mitjans a una associació que es dedica a insultar i menystenir aquells qui no combreguen amb les seves idees i no s’ajusten als seus patrons de ciutadà modèlic. L’anunci seria publicable si mostrés la mateixa opinió però sense arribar al llindar de la desconsideració, sinó també seria coartar la llibertat d’expressió. Però arribats a aquest punt, més val deixar-ho córrer i deixar de guanyar alguns calerons, que a vegades surt més a compte. I més tractant-se d’un diari que fa bandera de la seva línia progressista.

Fraga, a l’atac

Fraga, a l’atac Titular de El País d’avui:

Fraga pide a los gallegos que le reelijan par “no caer en manos de locos como Carod”

És un clar exemple de l’ús de la por com a arma electoral, com va fer Bush en el seu dia. Amb Fraga ja hi estem avessats, també. Es creu que com a tòtem de la història política d’aquest país, pot dir i fer el que vulgui impunement. En tot cas, quina ascendència podria tenir ell per evitar “caure en mans de bojos com Carod”? Si fos reelegit, Fraga manaria a Galícia i encara gràcies. A no ser que, de sotamà, remen molt més les cireres del que ens pensem.

Déjà vu a TV3

Dissabte estava jo a casa a punt per sortir a celebrar el triomf blaugrana a la Lliga. Mirant el programa especial de Televisió de Catalunya, van connectar en directe amb la Penya Barcelonista del Prat,on hi havia un periodista per copsar les reaccions dels aficionats. Stand-up i quatre preguntes, fins aquí tot correcte. Continua el programa i després de veure més connexions i vídeos, una mitja hora més tard tornen a connectar amb El Prat.

Però quina va ser la meva sorpresa quan les frases que deia el periodista eren, paraula per paraula, exactament iguals a les de feia mitja hora, amb els mateixos gestos i les mateixes ganyotes de la gent que hi havia al darrera. Opció 1: TV3 no tenia cap informació nova des del Prat i havien d'amortitzar, informativament parlant, l'enviat especial. Per tant, van intentar colar un gol als espectadors esperant que ningú s'adonés que es tractava d'una repetició. En aquest cas, quina barra! Opció 2: el vídeo es va colar accidentalment. En aquest supòsit, el que s'hauria d'haver fet és demanar disculpes immediates tan bon punt s'acaba la suposada connexió, cosa que no es va fer. Em nego a pensar que els conductors del programa no s'assabentessin que allò no era un directe, quan feia escassa mitja hora acabaven d'escoltar el mateix. És cert que la informació esportiva està plena de tòpics, però no com per arribar al punt de repetir un vídeo tranquil·lament venent-lo com un de nou.

Metro per a dones

Metro per a dones Sorprenent notícia la de El Periódico del passat dimarts. Al Japó, en un gran nombre de metros, s'han reservat vagons on només hi poden viatjar dones. S'ha pres aquesta mesura perquè a les hores punta del dia, molts homes aprofitaven l'aglomeració a dins del metro per fer tocaments a les dones. La raó és justificada, però és una resposta conjuntural a un problema estructural.

Amb aquesta solució només s'evitarà, no obstant, que això passi al metro. Només al metro i ja està. La persona que és capaç d'aprofitar l'avinantesa que li proporciona el fet que el suburbà es converteixi en una llauna de sardines per apaivagar les seves necessitats, trobarà alguna altra situació propícia per continuar-ho fent.

Per tant, el problema és més d'arrel, de l'educació que es rep des de ben petits. Sembla mentida que fins i tot al Japó, un país amb un sentit del respecte, l'honor i l'educació tan elevats, puguin passar coses com aquesta. Clar símptoma que el declivi cultural també ha començat a afectar una nació tradicionalment tan avançada com la japonesa.

Excessiu

Un cop fet l'anunci oficial, ahir, de l'embaràs de la princesa Letizia, a algunes cadenes com TV1 i Antena 3 els hi va faltar temps per variar la seva programació i emetre espais especials. Al meu parer, resulta excessiva l'emissió d'aquests programes dedicats al futur hereu, ja que en efecte no passa de ser això, futur; és un personatge que ni tan sols existeix encara. Crec que n'hi hauria hagut prou, per dur a terme una bona cobertura informativa, explicar aquest tema als telenotícies de manera detallada. I més tenint en compte l'enfocament que van prendre els dos especials.

Per exemple Antena 3, comandat per Maria Teresa Campos i acompanyada dels il·lustres Jaime Peñafiel i José Oneto. A tall d'exemple del tractament que li van donar a l'embaràs, només destacar una escena. Entren dos vídeos, amb els redactors perseguint i preguntant a la germana i el pare de Letizia, respectivament. Per resposta, el silenci. I des de plató no se'ls hi acut altra cosa que titllar de maleducats els parents per no obrir boca. Campos i companyia, que van a la porta de casa seva a perseguir-los arreu i preguntant-los, quan ni el pare ni la germana han triat en cap moment entrar a l'esfera pública, els acusen de maleducats. No serà al revés?

Enganxats a la cadira

Aquests tres titulars són ilustratius de la influència que exerceixen avui dia les agències informatives en els mitjans:

El delegado del Gobierno justifica la falta de detenciones en Villaverde porque no hubo "alarma ni tensión" (El País)

El delegado del Gobierno en Madrid justifica la falta de detenciones tras las últimas agresiones racistas (El Mundo)

El delegado del Gobierno en Madrid justifica la falta de detenciones tras el brote racista porque “no hubo alarma” (La Razón)

Aquesta excessiva dependència porta a una homogeneïtzació de continguts. Clar exemple en són aquests titulars, si fa o no fa iguals entre sí, tot i que cal dir que en aquest cas, la notícia no ofereix gaires enfocaments possibles. Aquest verb "justificar". Segur que apareixia al teletip, i els redactors no s'han preocupat de canviar-lo o de buscar més informació per ampliar la ja sabuda. Cert és també que a vegades no es disposa de temps, ni de prou recursos per fer-ho.

En aquest cas, crec que queda "justificat" el no anar més enllà, però aquesta pràctica periodística de no moure's de la cadira s'està estenent i és perillós. En la meva opinió, el periodisme de veritat, sempre que es pugui, es fa al carrer.

Òptiques

El nou finançament que reclama la Generalitat genera controvèrsies. Els mitjans de comunuicació en fan de portaveus; s'inclinen d'una banda o d'una altra, més, o menys explícitament. Per uns, els diners que es destinin a Catalunya poden representar un pas enrera en matèria d'autogovern. Per altres, passa precisament al contrari, que tenen por de deixar les mans massa lliures als catalans. Tot depèn, no obstant, del prisma des de què es miri aquesta cojuntura.

ERC i Convergència apreten Maragall perquè colli més Zapatero. En canvi, la quantitat X per any que a aquests primers els hi sembla insuficient, fa que De la Vega es queixi del suposat tracte de favor que Zapatero atorga als catalans pel fet de ser simpatitzant culer. Un argument que cau pel seu propi pes. És com una pataleta de nen petit. Lamentable. I què dir de Rodríguez Ibarra. Doncs miri, potser si ens deixa, sí que ens posarem els diners on ens hi càpiguen. òptiques. Tot depèn d'es d'on es miri.

Alcalde tarat

La notícia de l'alcalde de Pontons. Gairebé tots els mitjans , seguint criteris de proximitat, se n'han fet resò. Només ha variat l'enfocament. L'alcalde en qüestió, Lluís Caldentey (PP), ha manifestat la seva negativa a oficiar casaments homosexuals. Possiblement segueix els dictàmens auspiciats pel Vaticà, que va instar els funcionaris espanyols a fer fer allò que precisament ha fet aquest home. El motiu? Els homosexuals són uns "tarats i immorals" que no es poden casar; perquè seria anar contra natura i perquè no estan capacitats per educar fills.

No serà que el tarat és ell? D'acord que el PP va votar en contra del projecte de llei, però d'aquí a l'insult hi ha un món. Però obviem l'insult, oblidem-lo. L'objecció de consciència no existeix en aquests casos i per tant l'alcalde no s'hi pot acollir. Se suposa que els ciutadans el van escollir com a màxim representant perquè fes valer els seus drets i acomplís les lleis, funció inherent a tot batlle, entre moltes altres. No pas perquè s'hi negués, com és el cas que ens ocupa. Deu ser perquè molts segueixen encallats en els temps dels invertidos i desviados.

Govern fora de l’armari

Finalment ha arribat l’acceptació formal dels matrimonis entre persones del mateix sexe. El Congrés dels Diputats va aprovar dijous en Ple el projecte de llei que permetrà gais i lesbianes segellar la seva unió de manera legal. Tot i la forta oposició d’alguns sectors de la societat, els homosexuals veuen recompensats els seus esforços. Després de força temps clamant per l’equiparació dels seus drets amb els de la resta de ciutadans, ja tenen motius per somriure.

Aquesta aprovació suposa un nou pas endavant en la política progressista del govern de Zapatero, ja que implica posar-se al dia en matèria de demandes socials. Això no vol dir que s’hagi d’acceptar sistemàticament tot allò que la gent reclami, però en aquest cas l’actuació que s’havia de dur a terme era òbvia. Renovar-se o morir, que diu la dita. En aquest sentit, les lleis estan per canviar-les i adaptar-les a les noves necessitats. Els col•lectius homosexuals són una realitat que evolucionava a un ritme diferent al que ho feia la legislació vigent. Ara, aquests dos elements van de la mà gràcies a la futura llei.

És cert que un canvi tan substancial com aquest pot provocar certes reticències inicials; la por a tota novetat va lligada a la condició humana, però no per aquest motiu una societat es queda encallada en el passat. La implantació de la llibertat religiosa també va despertar recels en el seu moment, però a temps vista ningú en discuteix l’encert.

Que gais i lesbianes puguin contraure matrimoni situa Espanya en el camí obert per altres països capdavanters a Europa. Només les faccions més conservadores de la societat, com el PP, Unió Democràtica o l’Església, no han sabut adaptar-se als nous temps i s’hi oposen. No com el Govern, que en aquesta ocasió sí ha sabut sortir de l’armari a temps.

Saldat un deute històric

Els papers de Salamanca tornaran a Catalunya. Això és el que ha anunciat la ministra de Cultura Carmen Calvo, gràcies a un acord amb la seva homòloga catalana Caterina Mieras. El Consell de Ministres saldarà demà un deute històric quan aprovi el projecte de llei per que una part de l’arxiu històric de Salamanca torni al seu indret d’origen.

Els documents haurien d’haver estat sempre a Catalunya i no n’haurien d’haver sortit mai. Per molt que l’alcalde i els ciutadans de Salamanca s’encadenin a l’entrada de l’Arxiu de la Guerra Civil i s’entestin a impedir que els papers volin cap Barcelona, no tenen raó en les seves demandes. Quan a algú se li roba una cosa i es té la possibilitat de retornar-li, s’ha de fer. És de sentit comú i de justícia. Dues coses que sembla que els salmantins, encapçalats pel seu batlle, no tenen. Igualment passa amb l’opinió pública de l’estat espanyol, tampoc partidària del retorn.

No hi ha hagut Govern que no hagi tingut sobre la taula la proposta de retorn dels papers a Catalunya, i tots han fet la vista grossa amb aquest tema. Tant se val que fossin de dretes o d’esquerres. Qui té potestat per solucionar aquest problema i no ho fa, perpetua una actuació del franquisme i la legitima. Diu molt del que ha estat la situació política d’aquest país.

S’ha de tenir en compte que entre els documents confiscats a la Generalitat durant la Guerra Civil no només hi ha tractats institucionals, sinó que també hi ha cartes personals. Les famílies dels desapareguts segur que rebran amb els braços oberts qualsevol llegat o record dels seus parents, un dret que no hauran pogut gaudir fins demà, gairebé 30 anys després de la mort de Franco, l’instigador d’aquesta situació.