Blogia
El weblog de L'ESCURÇÓ NEGRE

Les reflexions de l\'Escurçó

"En Hospital Central esto no pasa"

L'estupidesa humana està arribant a uns límits insospitats. Motos que passen a tota velocitat pels carrers fent un soroll eixordidor, el veí que t'obliga a escoltar la seva música perquè la posa a 450 decibels (el volum que per a ell és normal, faltaria més), un cotxe aparcat ocupant l'espai on n'hi cabrien dos,... i així podria continuar fins demà, enumerant infinitat d'exemples més com aquests. Aquí el que importa és un mateix; els demés, que es fotin. Aquesta és la premisa que impera avui dia.

I a transmetre aquestes pautes culturals hi contribueixen en certa mesura els mitjans de comunicació. La plaga de programes que s'emeten a televisió dedicats al safareig són la negació al respecte. Només fan que insistir en el fet que la vida dels altres no val res. I la gent s'ho va empassant. El llindar entre realitat i ficció, d'aquesta manera, ja no està clar i porta a confusions. És difús. I llavors passen coses com que ets lliterer del servei d'urgències d'un hospital i apareix un home que, clar, com que ell va abans que ningú i la resta de gent no té importància, monta en còlera perquè l'has fet esperar mitja hora quan abans estaves atenent a persones que fins i tot tenies al passadís per l'aglomeració. S'hauria d'haver fet fora tothom perquè el senyor pogués entrar a l'instant. "Parece mentira lo mal que está esto. Llevamos aquí media hora y aún no nos han dicho nada. Qué mal trabajan ustedes aquí. En cambio, en Hospital Central esto no pasa. A ver si aprenden."

Doncs molt bé. Quan acabi, ja podrá anar a comprar el que li hagin receptat a la Farmacia de Guàrdia, i si té alguna queixa enviï alguna carta als Periodistas del diari Crónica o fins i tot demani una investigació al Comisario."

La televisió que mereixem

La televisió que mereixem Dones maltractades que expliquen la seva experiència. Plors. Molts plors. Debatre hores i hores sobre si tal famosa se n’ha anat al llit amb un nouvingut a la fama. Crits. Insults. Desqualificacions. Ridícul. Informatius amb format rigorós però amb un fons totalment banal. Fora de lloc. Engabiaments de personatges pseudo-populars sota màscara d’experiment sociològic. Més safareig ridícul. A una hora i una altra. A un canal i a un altre. I més. Tot el dia. I així podríem continuar. Passar-nos-hi dies.

Aquesta és la televisió que tenim actualment. Sens dubte, ens l’hem guanyada. Per què? Perquè la mirem. Així de senzill. La consumim. Ens l’empassem. És la democratització portada als mitjans. M’explico. És com la llei de l’oferta i la demanda, on l’espectador fa una tria i les televisions obren en conseqüència. Li donen allò que demana. Molts dels intel·lectuals progressistes que advoquen per la llibertat d’expressió i d’opinió hi estan en contra. Però, no havíem quedat que tothom era lliure de triar el que volgués? Ah, perdó. Aquest axioma sembla no valer per la televisió.

El problema rau en esbrinar les causes que porten el públic a demanar aquest tipus de programes. En són vàries, però aquí en va una a tall d’exemple. Es tracta d’una mena d’espais que privilegien els instints primaris de l’ésser humà. Just al contrari que la cultura, que genera dubtes, inquietuds i provoca un esforç de recepció. El missatge que transmeten no passa pel cervell ni obliga a la reflexió, simplement va directe a les vísceres, al cor. Per això els mirem. En conseqüència, ens els mereixem.

Un dia a la tele

Divendres passat dia 4 vaig tenir la gran oportunitat de passar un dia als estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan d'Espí. Amb l'excusa de realitzar un reportatge de televisió amb els meus companys de grup, vam tenir ocasió d'adentrar-nos en les entranyes de la televisió, i creieu-me que val la pena. L'objectiu de la nostra sessió de meta-periodisme era realitzar un making-off del programa "La Nit al Dia", així que ens vam plantar a TVC a les quatre de la tarda i no en vam sortir fins ben entrada la matinada, un cop s'acaba el programa i tot l'equip se'n va cap a casona a descansar.

I tot gràcies a l'amabilitat de la gent que hi treballa, especialment de la directora Rosa Marqueta, i de la presentadora Mònica Terribas, que no només ens van obrir la porta, sinó que a més de fer la seva feina van ser molt atentes amb nosaltres. Menció a part mereix la nostra professora i treballadora també de TVC Esther Fernández, que ens va haver de socórrer de les urpes d'un guarda de seguretat amb poca feina que no ens deixava gravar a l'exterior.

Només volia dir que tot el que vaig aprendre en una tarda no té preu, i a més vaig disfrutar com un animal. Càmera en mà, tot l'equip ens explicava el funcionament del programa, des de la periodista de cultura Gemma Ruiz fins al realitzador Pere López, passant per la productora Cristina Ribas, ens van anar describint i interpretant els entresitjos d'un programa de televisió de qualitat com aquest, amb un estil tan definit i innovador a l'hora d'informar. Són uns cracks. Poder parlar amb ells, fer d'home del temps o de presentador, putinejar per la redacció, entrar als mega-vetats consells de redacció, o coses com ara entrar i sortir del plató del "Telenotícies" o de "La Nit al Dia" en directe i quan volguéssim no es poden fer cada dia. I si un és estudiant de periodisme això encara té un valor afegit. I a més gravar-ho. En fi, ara a veure com surt el reportatge.